Srednja baletska škola

Srednja baletska škola Novi Sad

SREDNJA BALETSKA ŠKOLA

 

U srednjoj Baletskoj školi postoje tri odseka:

 

Školovanje traje četiri godine i stiče se diploma o završenoj srednjoj Baletskoj školi, sa kojom može da se zaposli kao baletski igrač u nekom od pozorišta i profesionalnih igračkih trupa kod nas ili u inostranstvu. Upis u prvi razred srednje baletske škole podrazumeva polaganje veoma zahtevnog prijemnog ispita za neki od smerova. Ministarstvo prosvete odredilo je kvote za upis na sva tri smera i to:

- odsek klasičan balet 6 učenika

- odsek za savremenu igru 6 učenika

- odsek za narodnu igru 16 učenika

Upisom u srednju baletsku školu učenici sva tri odseka imaju i stručnu i opšteobrazovnu nastavu u istoj zgradi Baletske škole u Novom Sadu, a takodje su u obavezi da, po potrebi, učestvuju u predstavama baleta Srpskog narodnog pozorišta, kao i na svim nastupima i koncertima škole.
Više i visoke škole za obrazovanje baletskih igrača kod nas nema, ali se planira njihovo osnivanje. Onaj koji ne želi da se dalje bavi aktivno baletom, uglavnom se upisuje na neke od fakulteta, kao što su Filozofski fakultet ( grupe za pedagogiju, psihologiju, književnost i jezike) ili Akademija umetnosti. Tokom godine učenici sva tri odseka imaju više koncerata i nastupa, ali svakako je najvažniji Godišnji koncert učenika i osnovne i srednje škole koji se svake godine održava na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta. Tokom školovanja učenici baletske škole svake druge godine učestvuju na Republičkom takmičenju koje organizuje Zajednica muzičkih i baletskih škola Srbije. Nastava u srednjoj školi je celodnevna, a u večernjim satima obično se stavljaju probe za predstojeće nastupe. Na kraju svake školske godine učenici imaju Godišnje ispite iz svih igračkih predmeta pred tročlanom komisijom, a komisijska ocena je i zaključna ocena. U školi takodje postoji stručno veće igračkih predmeta koje je nadležno i jedino merodavno da donosi odluke o stučnim pitanjima kao i o svim nastupima učenika škole.

 

Klasičan smer Srednja baletska škola moderni ples  smer za narodnu igru