Snežana Ađanski

Snežana Ađanski srednja baletska škola Novi Sad

Snežana Ađanski

 

 Snežana Ađanski

    

Snežana Ađanski (1975, Novi Sad) diplomirala 1994. god. u klasi Vere Fele.
    Ljubav prema drugačijem umetničkom izrazu pokreta budi želju za novim iskustvima, saznanjem i istraživanjem. Profesionalno usavršavanje započinje na budimpeštanskoj akademiji (Magyar Táncművészeti Főiskola) a potom odlazi u Njujork. 1997.g. upisuje Hanter Koledž, na univerzitetu grada Njujorka (Hunter College, City University of New York) gde studira savremenu igru i istoriju umetnosti i 2001. godine diplomira sa magna cum laude.
     U gradu snova Snežana dobija stipendije od prestižne Alvin Ejli škole (Alvin Ailey School), Pol Tejlor škole (Paul Taylor School) i Marta Greem škole (Martha Graham Contemporary Dance Center). Pored profesionalnog igrackog angažmana sa mnogobrojnim koreografima (Mary Anthony, Max, Luna III, Fred Benjamin, Anne Marie Forsythe, Steve Rooks, Mary Sideman, Kara Cross, Peter Kyle, Nai Ni-Chen i drugi) Snežana igra i za poznati Martha Graham Dance Ensemble a potom i za čuveni “magicni svet” totalnog teatra, Alvin Nikolais Dance Theatre.
     2007. g. Snežana se vraća u svoj rodni grad i počinje da radi u Baletskoj školi Novi Sad da sa novim, buducim igračima, podeli svoje stečeno iskustvo. Jedna od njenih životnih inspiracija je izreka: “Experiance is not what happens to a man but what man does with what happens to him…what’s not shared is lost…” (“Iskustvo nije ono sto se desi čoveku već ono što čovek uradi sa onim šo mu se desi… ono što se ne podeli je izgubljeno…”).